YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Teklif mektubu üzerinde teklif bedelinin rakam ve yazý ile ayrý ayrý belirtilmesinin amacý nedir?

Karar Özeti

Kararda, isteklilerce teklif edilen bedellerin rakam ve yazý ile ayrý ayrý yazýlmasýnýn istenmesi ve bunlar arasýndaki uyumsuzluðun teklifin geçerliðini etkileyen bir unsur olarak deðerlendirilmesi; rakamsal deðerlerin yazýmýndan kaynaklanan muhtemel okuma zorluk veya farklýlýklarýn giderilmesi, sonradan üçüncü þahýslarca teklif üzerinde deðiþiklik veya düzeltme yapýlmasýnýn önlenmesi, istekli ile idare arasýnda doðmasý muhtemel anlaþmazlýklarýn önüne geçilmesi gibi amaçlara hizmet ettiðinin kuþkusuz olduðu, belirtilmektedir.

Karar

 

Toplantý No :  2013/074
Gündem No :  21
Karar Tarihi :  20.11.2013
Karar No :  2013/UM.II-4317

þžikayetçi:  
Johnson Johnson Med. San. Tic. Ltd. þžti., ERTÜRK SOK. KEÇELÝ PLAZA NO:13 KAT:2 KAVACIK/ ÝSTANBUL

 

Ýhaleyi Yapan Daire:  

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ýstanbul Ýli Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliði Genel Sekreterliði, Ýçerenköy Mahallesi E5 Karayolu Üzeri 34752 ÝSTANBUL

 

Baþvuru Tarih ve Sayýsý:  

11.10.2013 / 31913

 

Baþvuruya Konu Ýhale:  

2013/80274 Ýhale Kayýt Numaralý “Cerrahi Sutur Alýmý Toplu Alým Ýhalesi” Ýhalesi

 

Kurumca Yapýlan Ýnceleme ve Deðerlendirme:  

Ýstanbul Ýli Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliði Genel Sekreterliði tarafýndan 24.07.2013 tarihinde açýk ihale usulü ile yapýlan "Cerrahi Sutur Alýmý Toplu Alým" ihalesine iliþkin olarak Johnson Johnson Med. San. Tic. Ltd. þžti.nin 25.09.2013 tarihinde yaptýðý þikâyet baþvurusunun, idarenin 03.10.2013 tarihli yazýsý ile reddi üzerine, baþvuru sahibince 11.10.2013 tarih ve 31913 sayý ile Kurum kayýtlarýna alýnan 11.10.2013 tarihli dilekçe ile itirazen þikâyet baþvurusunda bulunulmuþtur.

                      Baþvuruya iliþkin olarak 2013/3662 sayýlý þikâyet dosyasý kapsamýnda yapýlan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiþtir.

Karar:  

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

Ýtirazen þikâyet dilekçesinde özetle, ihaleye sunmuþ olduklarý teklif mektubunda toplam teklif bedelinin rakam ile "1.922.541,90 TL", yazý ile "BirMilyonDokuzYirmiÝkiBinBeþYüzKýrkBir Türk Lirasý, Doksan Kuruþ" þeklinde yazýldýðý, yazýlý rakamda "yüz" ibaresinin eksik yazýldýðý gerekçesiyle de tekliflerinin deðerlendirme dýþý býrakýldýðý, söz konusu eksikliðin teklifin esasýna etki etmemesi ve teklif bedeli konusunda herhangi bir tereddüde yol açmamasý nedeni ile tekliflerinin deðerlendirme dýþý býrakýlmasýna yönelik idarenin iþleminin mevzuata uygun olmadýðý iddialarýna yer verilmiþtir.

Baþvuru sahibinin iddialarýnýn deðerlendirilmesi sonucunda aþaðýdaki hususlar tespit edilmiþtir.

                      Ýdari þžartname'nin "Kýsmi teklif verilmesi" baþlýklý 19'uncu maddesinde ihaledeki kýsým sayýsýnýn 192 olduðu belirtilmiþ ve her bir kýsma ayrý ayrý teklif verileceði düzenlenmiþtir.

                      Baþvuru sahibi tarafýndan 126 kýsým için teklif verildiði ve birim fiyat teklif mektubuna bu kýsýmlar için toplam teklif tutarý olan 1.922.541,90 TL'nin rakam ve yazý ile ayrý ayrý yazýldýðý, ancak teklif edilen tutarýn yazý ile "BirMilyonDokuzYüzYirmiÝkiBinBeþYüzKýrkBir Türk Lirasý, Doksan Kuruþ", þeklinde yazýlmasý gerekirken "yüz" ibaresi eksik yazýlarak "BirMilyonDokuzYirmiÝkiBinBeþYüzKýrkBir Türk Lirasý, Doksan Kuruþ" þeklinde yazýldýðý görülmüþtür.

4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu'nun "Tekliflerin hazýrlanmasý ve sunulmasý" baþlýklý 30'uncu maddesinin ikinci fýkrasýnda"Teklif mektuplarý yazýlý ve imzalý olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanýnýn tamamen okunup kabul edildiðinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazý ile birbirine uygun olarak açýkça yazýlmasý, üzerinde kazýntý, silinti, düzeltme bulunmamasý ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvaný yazýlmak suretiyle yetkili kiþilerce imzalanmýþ olmasý zorunludur. …"  hükmü,

Mal Alýmý Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliði'nin "Baþvuru ve teklif mektuplarýnýn þekli" baþlýklý 52'nci maddesinde  "(1) Baþvuru ve teklif mektuplarý, bu Yönetmeliðin ekinde yer alan standart formlar esas alýnarak hazýrlanýr. Ancak birden fazla mal kaleminden oluþan ihalelerde teklif mektuplarýnýn, birim fiyat teklif mektubu esas alýnarak hazýrlanmasý zorunludur.

(2) Teklif mektubunun aþaðýdaki þartlarý taþýmasý zorunludur:

…

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazý ile birbirine uygun olarak açýkça yazýlmasý.

(5) Teklif mektuplarýnýn þekil ve içerik bakýmýndan yukarýda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmamasý teklifin esasýný deðiþtirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taþýmasý zorunlu hususlardan herhangi birini taþýmayan teklif mektuplarýnýn deðiþtirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara baþvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi deðerlendirme dýþý býrakýlýr."hükmü yer almaktadýr.

Anýlan Kanun ve Yönetmelik hükümlerinde isteklilerce teklif edilen bedellerin rakam ve yazý ile ayrý ayrý yazýlmasýnýn istenmesi ve bunlar arasýndaki uyumsuzluðun teklifin geçerliðini etkileyen bir unsur olarak deðerlendirilmesi; rakamsal deðerlerin yazýmýndan kaynaklanan muhtemel okuma zorluk veya farklýlýklarýn giderilmesi, sonradan üçüncü þahýslarca teklif üzerinde deðiþiklik veya düzeltme yapýlmasýnýn önlenmesi, istekli ile idare arasýnda doðmasý muhtemel anlaþmazlýklarýn önüne geçilmesi gibi amaçlara hizmet ettiði kuþkusuzdur.

Öte yandan Kamu Ýhale Genel Tebliði'nin "Kýsmi tekliflerin deðerlendirilmesi" baþlýklý 16.4'üncü maddesi uyarýnca, kýsmý teklife açýk ihalelerde tekliflerin deðerlendirmesinin her bir kýsým üzerinden ayrý ayrý yapýlmasý, ayný Tebliðin 16.5'inci maddesi uyarýnca da, kýsmi teklif verilmesine imkân tanýnan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapýlan kýsma iliþkin teklifi deðerlendirme dýþý býrakýlmasý, teklif verdiði diðer kýsýmlar üzerinden ihalenin sonuçlandýrýlmasý gerekmektedir.

Dolayýsýyla isteklilerin teklif vermiþ olduklarý bütün kýsýmlar bakýmýndan ekonomik açýdan en avantajlý teklif olarak deðerlendirilmesi durumuna özgü olarak toplam teklif bedelinin sözleþme bedeli olmasýnýn muhtemel olduðu, aksi durumda sadece ekonomik açýdan en avantajlý teklif olarak belirlenen kalemler için teklif edilen bedellerin toplamýnýn önem arz ettiði, toplam teklifinin hatalý olmasýna neden olacak olacak þekilde bazý kalemler bakýmýndan aritmetik hata yapýlmasý durumunda ise bütün kalemler bakýmýndan isteklinin teklifinin deðerlendirme dýþý býrakýlmamasý gerektiði anlaþýlmaktadýr.

Kýsmý teklife açýk incelemeye konu ihaleye yönelik yapýlan itirazen þikâyete konu hususun da yapýlan açýklamalar çerçevesinde deðerlendirilmesi gerekmektedir.

Baþvuru sahibinin teklif vermiþ olduðu bütün kýsýmlar için toplam teklif tutarý olan 1.922.541,90 TL'nin yazý ile yazýmýnda "yüz" ibaresinin eksik yazýlmýþ olmasýnýn, teklif edilen toplam tutarýn tespiti konusunda herhangi bir tereddüt doðurmadýðý, idare ile istekli arasýnda toplam teklif tutarý baðlamýnda herhangi bir uyuþmazlýðýn doðmasýna sebep verecek mahiyette olmadýðý anlaþýlmýþtýr. Nitekim 1.922.541,90 TL olan toplam teklif tutarý bakýmýndan birim fiyat teklif mektubu ile birim fiyat teklif cetveli arasýnda da herhangi bir uyumsuzluðun bulunmadýðý görülmüþtür.

Öte yandan baþvuru sahibi tarafýndan sunulan teklif mektubu ve eki cetveli ile ekonomik açýdan en avantajlý birinci ve ikinci tekliflere yönelik olarak ihale komisyonu kararýnda yer verilen tespitler bir arada deðerlendirildiðinde, baþvuru sahibinin teklif vermiþ olduðu bütün kýsýmlar itibari ile ekonomik açýdan en avantajlý birinci veya ikinci teklif olarak belirlenmesinin mümkün olmadýðý görülmüþtür. Baþka bir deðiþle idarece yapýlacak deðerlendirme sonrasýnda baþvuru sahibinin ekonomik açýdan en avantajlý birinci ve ikinci teklif sahibi olarak belirlenmesi muhtemel kalemler için teklif edilen fiyatlarýn önem arz ettiði yazý ile hatalý olarak yazýlan toplam teklif tutarýnýn ise sözleþme tutarý bakýmýndan önem arz etmediði anlaþýlmýþtýr.

Yapýlan tespitler çerçevesinde, baþvuru sahibinin teklif mektubunun uygun olmadýðý gerekçesiyle teklifinin deðerlendirme dýþý býrakýlmasýna yönelik idarenin iþleminde mevzuata uyarlýk bulunmadýðý sonucuna varýlmýþtýr.

                  Sonuç olarak, yukarýda mevzuata aykýrýlýklarý belirtilen iþlemlerin düzeltici iþlemle giderilebilecek nitelikte iþlemler olduðu tespit edildiðinden, baþvuru sahibinin teklifinin deðerlendirmeye alýnmasý ve bu aþamadan sonraki iþlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleþtirilmesi gerekmektedir.

Açýklanan nedenlerle 4734 sayýlý Kanun’un 65′inci maddesi uyarýnca bu kararýn teblið edildiði veya teblið edilmiþ sayýldýðý tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara Ýdare Mahkemelerinde dava yolu açýk olmak üzere,

Anýlan Kanun’un 54′üncü maddesinin onuncu fýkrasýnýn (b) bendi gereðince düzeltici iþlem belirlenmesine,

Oybirliði ile karar verildi.


Bu sayfa 19063 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor