Belediye başkanı için ödenecek konaklama bedelinin 6245 sayılı Harcırah Kanunun’da yer verilen sınırı aştığı takdir de kamu zararı oluşacağı hk.
Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı
Tutanak No : 37655
Tutanak Tarihi : 24.09.2013
1373 sayılı İlam’ın 2’nci maddesi ile, ... Belediye Başkanı ....’a Ankara’da görevli bulunduğu günler için gündeliğini aşan miktarda konaklama gideri ödenmesi nedeniyle 366,50-TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.
…………………………………….
6245 sayılı Harcırah Kanununun 3’üncü ve 7’nci maddelerinde kurumlarında ödenek mukabili çalışan belediye başkanlarına bu kanuna göre harcırah verilebileceği belirtilmiş olup; 7’nci maddede, “Hizmetlilerin harcırahı, aldıkları aylık ücret veya ödeneklerine; gündelik ile çalışanların harcırahı da gündeliklerinin 30 katına en yakın memur aylık tutarı üzerinden hesaplanır. Şu kadar ki (Ödenek mukabili çalışanlar hariç) bunların harcırahları hiçbir suretle 4 üncü derecedeki memurlara verilen miktarı geçemez.” denilmek suretiyle belediye başkanları için verilecek gündelik tutarına ilişkin üst sınır belirlenmiştir.
Harcırah Kanununun “Muvakkat vazife harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye)” başlıklı 14’üncü maddesinde;
“Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur…..” hükmü ile geçici görev yolluğunun yol masrafı,yevmiye, hamal ve bagaj masrafından oluştuğu belirtilmiştir.
Aynı Kanunun “Yurtiçinde verilecek gündeliklerin miktarı” başlıklı 33’üncü maddesinin (d) fıkrasında ise;
“Bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden (b) fıkrasına göre gündelik ödenenler hariç yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir” hükmü yer almaktadır.
Bu hükümle konaklama ücretinin de geçici görev yolluğunun bir parçası olarak ödeneceği anlaşılmaktadır. Ancak ilgili maddede ödenecek konaklama ücreti için hem süre hem de tutar açısından bir sınırlama getirilmiştir. Buna göre, ödenecek günlük konaklama ücreti ilgilinin gündeliğini geçemeyecektir. Yani, bir günlük yevmiyesi kadar günlük konaklama ücreti verilebilecektir. Ayrıca, konaklama ücretinin ödenebileceği gün sayısı 10 günü geçemeyecektir.
Rapor dosyası ve ekli belgeler üzerinde yapılan incelemede, Belediye Başkanı ..’a, 08/01/2008 – 17/01/2008 tarihleri (9 gün) için konaklama bedeli olarak, faturalandırılan tutar olan 560,00-TL’nin tamamının ödendiği görülmüştür. Halbuki, 6245 sayılı Harcırah Kanunun yukarıda anılan 33 üncü maddesinin “d” bendinde açıkça ifade edildiği üzere, Belediye Başkanına her gün için, yevmiyesi (21,50-TL) kadar ödeme yapılabilecek olup, Belediye Başkanının toplam 9 günlük görev süresince alabileceği konaklama ücreti (21,50x9 gün) 193,50-TL’yi geçemeyecektir.
Bu itibarla, dilekçi iddialarının reddedilerek, 1373 sayılı İlam’ın 2’nci maddesi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE,