Kararda, birim fiyat teklif cetvelinde hesaplama yapılırken her bir iş kaleminin miktar sütunundaki/sütunlarındaki rakam/rakamlar ile teklif edilen birim fiyat çarpılarak o iş kalemine ait teklif tutarının bulunması gerektiğinden, teklif mektubunda miktar sütunundaki rakamla teklif edilen birim fiyatın çarpılması sonucunda toplam teklif fiyatının elde edilememesi durumunun, teklif edilen birim fiyatın miktarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacak ihalede teklif birim fiyatında değişikliğe neden olacağından aritmetik hata niteliğinde olduğu, belirtilmektedir.
Toplantı No | : 2013/058 |
Gündem No | : 31 |
Karar Tarihi | : 11.09.2013 |
Karar No | : 2013/UH.III-3567 |
şikayetçi: |
Faik Gökmenoğlu, SANAYİ SİTESİ 2. BLOK NO:22/A ANTALYA
İhaleyi Yapan Daire: |
Elmalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü- Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlık, Yenimahalle Antalya Caddesi ANTALYA
Başvuru Tarih ve Sayısı: |
13.08.2013 / 26131
Başvuruya Konu İhale: |
2013/83871 İhale Kayıt Numaralı “2013-2014 Eğitim Yılı Taşımalı İlkokul Ve Ortaokul Yemek İhalesi” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: |
Elmalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğütarafından 24.07.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan "2013-2014 Eğitim Yılı Taşımalı İlkokul ve Ortaokul Yemek"ihalesine ilişkin olarak Faik Gökmenoğlu'nun 02.08.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 02.08.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 13.08.2013 tarih ve 26131 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 12.08.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/2900 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: |
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İhale üzerinde bırakılan istekli ile ikinci avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen isteklinin teklif fiyatları hakkında aşırı düşük teklif açıklaması istenmesi gerektiği,
2) İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu birim fiyat teklif cetvelinin isteklilerce satın alınan ihale dokümanında yer alan standart forma uygun olmadığı, içeriğinin değiştirildiği ve aritmetik hata bulunduğu,
3) İkinci avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen isteklinin ihale dokümanında istenen birçok belgeyi vermediği, bu durumun zarf açma ve belge kontrol tutanağı ile tespit edildiğiiddialarına yer verilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1'inci iddiasına ilişkin olarak;
İdarenin cevabında "b) Aşırı düşük teklif konusunda, İdari şartnamemizde ihalemizin ekonomik açıdan en düşük teklifi veren firmaya verileceği belirtildiği, 2011 yılında 1,20 TL'ye kurumumuz başka firmadan yemek hizmeti almış ve yapılan hizmette bir aksama olmamıştır. Yemek hizmeti esnasında, yüklenicinin idari ve teknik şartnameye uymaması durumunda uyarılmakta, cezai işlem yapılmakta ve gerekirse sözleşme fesih edilebilmektedir. Düşük tekliflerin tümü ihale dışı bırakılması durumunda ihalenin bir anlamı olmayacak olup, devlet yararı da göz önüne alınarak ihale en düşük fiyat veren istekli firmaya verilmiştir"ifadesine yer verilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Aşırı düşük teklifler"başlıklı 38'inci maddesinde "İhale komisyonu verilen teklifleri 37'nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu; a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması, b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar, c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü, Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir."
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi"başlıklı 9'uncu maddesinde "(1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde; a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir. b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.
(3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. (Ek 16/7/2011-27996 R.G./1. md.) Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur. hükümleri bulunmaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi"başlıklı 79'uncu maddesinde ise "79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dâhil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanun'un 38'inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir."açıklaması yer almaktadır.
İdari şartname'nin "Teklif fiyata dâhil olan giderler"başlıklı 25'inci maddesinde "25.1. İsteklilerin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi,resim, harç ve benzeri giderleri ile ulaşım, nakliye ve her türlü sigorta giderleri teklif edilecek fiyata dahildir 25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz. 25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir: 25.3.1. Vergi resim harç 25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir."düzenlemesi bulunmaktadır.
Bahse konu ihaleye ilişkin yaklaşık maliyetin Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yatılı öğrenci başına belirlenen günlük ücretin KDV hariç tutarı (2,75 TL / 1,08 = 2,5462 TL) esas alınarak toplam 532.250,01 TL olarak belirlendiği anlaşılmıştır. Bu tutar içinde öngörülen yüklenici kâr oranına ilişkin herhangi bir belirleme idarece yapılmamış olduğu dikkate alındığında, yaklaşık maliyetin yüklenici kârı dahil olarak belirlendiği anlaşılmaktadır.
Kamu İhale Kanunu'nun 38'inci maddesine göre teklif fiyatları yaklaşık maliyete veya diğer tekliflere göre aşırı düşük olan isteklilerden aşırı düşük teklif fiyatı açıklaması istenmesi gerekmektedir.
Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan başvuru konusu yemek hizmeti alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin belirlenmesine ilişkin olarak mevzuatta özel bir düzenleme bulunmamakla birlikte, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 9'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasında belirtilen azami kâr oranı hariç yaklaşık maliyet tutarının esas alınmasında temel ilkelere aykırılık bulunmamaktadır.
İhale komisyonu kararı ile ekonomik açıdan en avantajlı ve ikinci avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen isteklilerin teklif fiyatlarının (292.651,80 TL ve 438.977,70 TL), yaklaşık maliyetin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 9'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasında belirlenen azami kâr oranı hariç tutarından (532.250,01 / 1,20 = 443.541,68 TL) daha düşük olduğu anlaşıldığından, anılan isteklilerin teklif fiyatlarının yaklaşık maliyete göre aşırı düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Dolayısıyla anılan isteklilerin teklif fiyatları hakkında aşırı düşük teklif fiyatı açıklaması istenmeden ihalenin sonuçlandırılması mevzuata aykırıdır.
2) Başvuru sahibinin 2'nci iddiasına ilişkin olarak:
İdarenin cevabında " a) Teklif mektubunda birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata bulunmamaktadır. 1.40x177x1181= hesaplamada teklif mektubunda verilen rakamlara uygundur."denilmiştir.
Kamu İhale Kanunu'nun "Tekliflerin değerlendirilmesi"başlıklı 37'nci maddesinde,
" Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır."hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi"başlıklı 16'ncı maddesinde " 16.5. Aritmetik hata ve yuvarlama 16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. "açıklaması bulunmaktadır.
İnceleme konusu ihalede İdari şartname'nin "İhale konusu işe ilişkin bilgiler"başlıklı 2'nci maddesi "2.1. İhale konusu hizmetin; a) Adı: 2013-2014 Eğitim Yılı Taşımalı İlkokul ve Ortaokul Yemek İhalesi b) Miktarı ve türü: Hizmetin miktarı ve türü ekte yer almaktadır. ,
"Teklif ve sözleşme türü"başlıklı 19'uncu maddesi "19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatlarının miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat şeklinde vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerinde bırakılan istekliyle her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır",
EKAP'dan erişilen ihale dokümanı içeriğine göre birim fiyat teklif cetvelinde ihale konusu hizmet işi kapsamında olan tek iş kaleminin adı ve kısa açıklaması "2013-2014 Eğitim Yılı Taşımalı İlk/Ortaokul Yemek İhalesi "“ 1181 öğrenciye 177 gün Yemek hizmeti işi",birimi "gün"ve miktarı"177"şeklinde düzenlenmiştir.
Buna göre isteklilerden beklenen teklif birim fiyatın, 1181 öğrencinin bir günlük maliyeti olduğu, toplam teklif fiyatın da bir günlük maliyete göre belirlenen teklif birim fiyatın 177 gün ile çarpılması sonucu bulunması gerektiği anlaşılmaktadır.
İhale üzerinde kalan isteklinin teklifi kapsamında sunduğu birim fiyat teklif cetveliincelendiğinde ise, isteklinin 1,40 TL birim fiyat teklif ettiği, bu tutarın işin miktarı olan 177 gün ile çarpılmasının (247,80 TL) toplam teklif fiyatını (292.651,80 TL) vermediği; toplam teklif fiyatına isteklinin birim fiyat cetvelinde belirtilen teklif birim fiyat (1,40 TL) ile iş miktarı (177 gün) çarpımının, öğrenci sayısı (1181 kişi) ile de çarpımı sonucunda ulaşılabildiği tespit edilmiştir.
Bu durumda, birim fiyat teklif cetvelinde hesaplama yapılırken her bir iş kaleminin miktar sütunundaki/sütunlarındaki rakam/rakamlar ile teklif edilen birim fiyat çarpılarak o iş kalemine ait teklif tutarının bulunması gerektiğinden, ihale üzerinde bırakılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde yukarıda tespit edildiği üzere miktar sütunundaki rakamla teklif edilen birim fiyatın çarpılması sonucunda toplam teklif fiyatının elde edilememesi durumunun, teklif edilen birim fiyatın miktarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacak ihalede anılan isteklinin teklif birim fiyatında değişikliğe neden olacağı anlaşıldığından aritmetik hata niteliğinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Dolayısıyla ihale komisyonu kararıyla ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifin değerlendirmeye alınmış olması mevzuata aykırı bulunmuştur.
3) Başvuru sahibinin 3'üncü iddiasına ilişkin olarak:
İdarenin cevabında herhangi bir hususa yer verilmemiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "şartnameler"başlıklı 12'nci maddesinde"İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir. İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
"İhale ilânlarında bulunması zorunlu hususlar"başlıklı 24'üncü maddesinde "İhale dokümanında belirtilmeyen hususlara ilânlarda yer verilemez. İhale ilânlarında aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:
f) Yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler.
"İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar"başlıklı 27'nci maddesinde"İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir. İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:
e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin "Teknik şartname"başlıklı 16'ncı maddesinde "(1) İşin teknik ayrıntılarını ve şartlarını gösteren bir teknik şartname hazırlanarak ihale dokümanına dahil edilir. Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur. " hükümleri bulunmaktadır.
02.07.2013 tarihinde yayımlanan ihale ilanının "İhaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler"başlıklı 4'üncü maddesi "4.1. İhaleye katılma şartları ve istenilen belgeler: 4.1.1. Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya Meslek Odası Belgesi; 4.1.1.1. Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da ilgili meslek odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge, 4.1.1.2. Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğinin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge, 4.1.1.3. İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgeler, Gıda Üretim İzin Belgesi, 4.1.2. Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren İmza Beyannamesi veya İmza Sirküleri; 4.1.2.1. Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi, 4.1.2.2. Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğinin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimdeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri, 4.1.3. şekli ve içeriği İdari şartnamede belirlenen teklif mektubu. 4.1.4. şekli ve içeriği İdari şartnamede belirlenen geçici teminat.
4.1.6 Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren, standart forma uygun belge, 4.2. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler: İdare tarafından ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin kriter belirtilmemiştir. 4.3. Mesleki ve Teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler: 4.3.1. İş deneyim belgeleri: Son beş yıl içinde bedel içeren bir sözleşme kapsamında kabul işlemleri tamamlanan ve teklif edilen bedelin % 30 oranından az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler. 4.3.2. Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgeler ve kapasite raporu: Makine Teçhizat ve diğer ekipmanlara ait belgeler ve kapasite raporu (en az 1500 kişilik) 4.4. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler: 4.4.1. Kamu ve Özel Kuruluşlarına yemek üretimi dağıtım sunum ve sonrası hizmetler"şeklindedir.
İdari şartname'nin "İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri"başlıklı 7'nci maddesi ilanın yukarıda yere verilen 4'üncü maddesi ile uyumlu olarak düzenlenmiştir.
Teknik şartname'nin "İşyeri ve Firma sahibinden istenen belgeler"başlıklı 4'üncü maddesinde ise "a) Adres Beyanı
İhale tarihinde ihale komisyonu tarafından doldurulan zarf açma ve belge kontrol tutanağı incelendiğinde, ihale ilanı ve İdari şartname'de istenen yeterlik belgelerine ek olarak Teknik şartname'nin yukarıda yer verilen maddesinde istenen belgeler [adres beyanı, ihale durum belgesi, vergi mükellefi, SGK prim borcu olmadığına ilişkin belge, nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi, banka referans mektubu, bilanço veya eşdeğer belgeler, iş hacmini gösteren belgeler, benzer iş belgesi (idari şartnamede istenen benzer iş deneyim belgesine ek olarak), ihale dokümanı satın alındığına dair belge] için de tutanakta ayrı ayrı sütun açıldığı; başvuru sahibi ve ihale komisyonu kararı ile ihale üzerinde bırakılan isteklinin tutanakta belirtilen tüm belgeleri teklifleri kapsamında sunduğunun tespit edildiği; ekonomik açıdan ikinci avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen isteklinin ve diğer geçerli teklif sahiplerinin ilan ve İdari şartname'de istenen tüm yeterlik belgelerini sunduğu halde bu belgeler dışında olup Teknik şartname'nin yukarıdaki maddesinde sayılan bazı belgeleri sunmadığının tespit edildiği anlaşılmıştır.
Diğer taraftan idarece gönderilen ihale işlem dosyasında yer alan belgelere göre, ihale komisyonu kararıyla ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen istekli ile diğer geçerli teklif sahiplerinin ihale ilanı ve İdari şartname'de istenen yeterlik kriterlerine ilişkin belgeleri sundukları anlaşılmıştır.
Yukarıda yer verilen Kanun ve Yönetmelik hükümlerinden isteklilerin ihaleye katılım için yeterlik kriterlerinin ihale ilanında ve İdari şartname'de düzenleneceği; teknik şartnamelerde ise ihale konusu işin teknik ayrıntılarını ve şartlarının gösterileceği, yüklenici tarafından işin yürütülmesi sırasında gerekli teknik kriterlerin belirleneceği ve belirlenecek bu kriterlerin verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi, bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması gerektiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda inceleme konusu ihalede Teknik şartname'nin 4'üncü maddesinde sayılan, ihale ilanı ve İdari şartname'de yer almayıp işin yürütülmesi sırasında gerekli teknik kriterler ile de ilgili olmayan kriterleri, ihale komisyonunun tekliflerin değerlendirmesi kapsamında yeterlik kriteri olarak dikkate almamasında, bu şekilde ihale ilanında ve İdari şartname'de istenen yeterlik kriterlerine ilişkin belgeleri sunan Egeli Sos. Hiz. Tur. İnş. Taş. San. Tic. Ltd. şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınmasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Gurme Tem. Sağ. Gıda Tur. Day. Tük. Mal. Bilg. Oto. İnş. San. ve Tic. Ltd. şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması, Egeli Sos. Hiz. Tur. İnş. Taş. San. Tic. Ltd. şti.'nin teklif fiyatı hakkında aşırı düşük açıklaması istenmesi suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65′inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54′üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oyçokluğu ile karar verildi. |