YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Aşırı düşük teklif açıklamasını uygun görmeyen idare proforma fatura sahibine ait yevmiye defteri, işletme defteri gibi belgelerin sunulmasını isteyebilir mi?

Karar Özeti

Aşırı düşük teklif açıklamasını uygun görmeyen idare proforma fatura sahibine ait yevmiye defteri, işletme defteri gibi belgelerin sunulmasını nın istenmeyeceği hk.

Karar

-KARAR-

Toplantı No : 2012/010
Gündem No : 32
Karar Tarihi : 02.02.2012
Karar No : 2012/UH.III-719
şikayetçi:
Orion Grup Sosyal Hizmet Proje Tem. Gıda Sağlık İnş. Taşm. San. Tic. Ltd. şti., ADAKALE SOKAK NO:22/21 KIZILAY / ANKARA

 

İhaleyi Yapan Daire:

Altındağ Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Sakarya Mah. Anafartalare Cad. 177 ANKARA

 

Başvuru Tarih ve Sayısı:

16.01.2012 / 2444

 

Başvuruya Konu İhale:

2011/155241 İhale Kayıt Numaralı “2012 Yılında Müdürlüğümüze Bağlı Birimlerde 250 Personel İle Temizlik Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

27.01.2012tarih ve B.07.6.KİK.0.08.00.00-101.04-.H.[312].(0221)./2012-4Esayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

 

Altındağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğütarafından 15.11.2011tarihinde açık ihale usulüile yapılan “2012 Yılında Müdürlüğümüze Bağlı Birimlerde 250 Personel ile Temizlik Hizmet Alım İşi†ihalesine ilişkin olarak Orion Grup Sosyal Hizmet Proje Tem. Gıda Sağlık İnş. Taşm. San. Tic. Ltd. şti.’nin 03.01.2012tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 11.01.2012tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin  16.01.2012tarih ve 2444sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.01.2012tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

 

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle;başvuru konusu ihalede sundukları aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olduğu, idarece proforma fatura sahibine ait yevmiye defteri, işletme defteri gibi belgelerin kendilerinden istendiği, söz konusu defterlerin ancak mahkeme kararı ile incelenebileceği ve vergi dairelerine sunulabileceği hususunun idareye bildirilmesine rağmen, tekliflerinin idarece reddedildiği, idarenin söz konusu işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

                      Başvuru konusu ihaleye ait idari şartnamenin 2 nci maddesinde ihale konusu işin adı; “2012 Yılında Müdürlüğümüze Bağlı Birimlerde 250 Personel İle Temizlik Hizmet Alım İşi†olarak belirtilmiştir.

 

                      Aynı şartnamenin 25 inci maddesi; “25.1. Ulaşım, Sigorta, Vergi, Resim ve Harç Giderlerinin Tamamı yükleniciye aittir.

                      25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

                      25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

                      25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

                      158 Vasıfsız temizlik personeli brüt asgari ücretten, 34 Vasıflı personel ise brüt asgari ücretin %15 fazlası üzerinden, 52 Temizlik kontrolörü brüt asgari ücretin % 53 fazlası üzerinden, 6 Koordinatör ise brüt asgari ücretin % 100 fazlası üzerinden hesaplanacak ücret ile çalıştırılacaktır.

                      25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

                      Çalıştırılacak Personel için Kişi Başı Günlük 8,50 TL Yemek bedeli (aylık 26 gün üzerinden hesaplanacaktır),
Yüklenici sadece ayni olarak 1 adet yazlık 1 adet kışlık iş elbisesini idarenin kendilerine ihale öncesi gösterdiği numuneye göre temin edip işçilere dağıtacaktır.

                      25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

                      25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

                      25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

                      25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

                      Bu iş koluna ait sigorta risk prim oranı %1,5 dur.›eklinde düzenlenmiştir.

 

                      Başvuru konusu ihaleye ait teknik şartnamede; “1- İşin Adı: 2012 yılı 12 Ay Boyunca 158 Vasıfsız, 34   Vasıflı (Camcı), 52 Temizlik Kontrolörü, 6 Koordinatör Toplam 250 Personel ile Bina Temizlik Hizmeti Alımı İşi.

                      2- İşin Süresi: 365 (Üçyüzaltmışbeş) takvim günüdür. Söz konusu iş 01.01.2012 tarihinde başlayıp 31.12.2012 mesai bitiminde sona erecektir.

 

                      B)Kullanılacak Ekipman ve Malzeme

                      …

                      Yüklenici sadece ayni olarak 1 adet yazlık 1 adet kışlık iş elbisesi verecektir. (Elbiseler idarenin kendilerine ihale öncesi gösterdiği numuneye göre temin edilerek personele teslim edilecektir.

                      Kıyafetlerin Teknik Özellikleri::

                      Yazlık tshort: Kumaş: 195 gr M2 Lakost örme,   Model : Raklankol Polo yaka Tshort, Raklankol birleşim yerinde 4 mm. Arabiyeli sol göğüs yarma cepli olacaktır.

                      Kışlık Siwit : Kumaş 300 gr M2 20/10 2 iplik, Model: Raklankol Polo yaka Sıwit, Raklankol birleşim yerinde 4 mm. Arabiyeli sol göğüs yarma cepli olacaktır.

                      Yazlık Takım: Kumaş 185 gr Poli Viskon kumaş, Model üst bayan kulplu, fermuarlı,üç cepli kısa kol altı yandan çift cep, arkada tek cep iki yandan lastikli fermuarlı pantolon, Erkek üst sol göğüste çift filota cepli sol kolda çift flota cep ve çıt çıt önü patlı   tshirt kısa kol Alt-yandan çift cep, arkadan tek cep, arkadan lastikli, fermuarlı pantolon olacaktır.

                      Kışlık  Takım: Kumaş 185 gr Poli Viskon kumaş, Model üst bayan kulplu, fermuarlı, üç cepli, uzun kol Alt: Yandan çift cep çift cep arkadan tek cep, iki yan lastikli fermuarlı pantolon, Erkek üst sol göğüste çift flota cepli, sol kolda çift flota cep ve çıt çıt’lı önü patlı olacaktır.†düzenlemesi yer almaktadır.

 

                      Teklif bedeli kar hariç yaklaşık maliyetin altında kaldığı gerekçesiyle 3 istekliden (Orion Grup Sosyal Hizmet Proje Tem. Gıda Sağlık İnş. Taşm. San. Tic. Ltd. şti., Altın-Bel İnş. Dan. Temz. Teks. San. ve Tic. Ltd. şti., Reis Tur. Taş. Tem. Hizm. ve San. Tic. Ltd. şti.- KY Elk. Elektr. İnş. Temz. Hizm. Taah. San. ve Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı) aşırı düşük teklif açıklaması istenmiş, 2 isteklinin açıklamaları uygun bulunmamış ve ihale aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan Reis Tur. Taş. Tem. Hizm. ve San. Tic. Ltd. şti.- KY Elk. Elektr. İnş. Temz. Hizm. Taah. San. ve Tic. Ltd. şti. İş Ortaklığı üzerine bırakılmıştır.

 

                      İdarenin 18.11.2011 tarihli yazılarında işçilik ve giyim bedelinin açıklaması istenilmiştir.

 

                      Başvuru sahibi tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında işçilik maliyetinin hesaplanmasını tevsiken 4 adet KİK işçilik modülü çıktısı ile giyim bedelini tevsiken Aydın İş Elbiseleri-Aydın Denek tarafından başvuru sahibi adına düzenlenmiş 11.11.2011 tarih ve 59 sayılı 2.375,00 TL bedelli “fatura†başlıklı belge sunulmuştur.

                      213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura; “satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika†olarak tanımlanmış, 230 uncu maddesinde ise; “Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

                        1. Faturanın düzenlenme tarihi seri ve sıra numarası;

                        2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

                        3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

                        4. Malın veya işin nev’i, miktarı, fiyatı ve tutarı;

                        5. (Değişik : 4/12/1985 – 3239/19 md.) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

                        Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

                        şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.)†hükmü yer almaktadır.

                      Anılan Kanun maddesinde faturanın zorunlu unsurları olarak sayılan faturanın seri ve sıra numarası, satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası bilgilerinin söz konusu belgede bulunmaması nedeniyle söz konusu belgenin proforma fatura olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Öte yandan söz konusu belgede “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.†şeklinde SMMM beyanının bulunduğu görüldüğünden Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.4 üncü maddesine de uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

                      Başvuru sahibi tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının idarece incelenmesi amacıyla;

 

                      28.11.2011 tarihli yazı ile başvuru sahibinden “Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağına esas teşkil eden işletme defteri ile diğer bilgiler (fatura) ve Aydın İş Elbiseleri Aydın Denek’in sözleşmesinin veya Ticaret Sicili Gazetesinin aslı ya da noter tasdikli örneği†istenmiş, başvuru sahibinin 01.12.2011 tarihli cevabi yazında ise; “Bilindiği üzere 3 üncü şahıslara ait defter ve belgelerin asılarının istenilmesi ve tarafınıza sunıulması ancak mahkeme kararı ile veya vergi dairesine sunulması mümkün olmaktadır. Belge asıllarının fotokopileri ekte sunulmuştur.†ifadelerine yer verilerek, söz konusu yazı ekinde idareye işletme defterinin noter mührünün olduğu ilk sayfası, Aydın Denek adına Kök Kağıtçılık Ambalaj Temz. Plastik Kırtasiye ve Matbaa tarafından düzenlenmiş 1 adet fatura, Aydın Denek adına Gülistan Kumaş San. ve Tic. Ltd. şti. tarafından düzenlenmiş 1 adet fatura,   Aydın Denek’e ait 08.11.2010 tarihli Ticaret Sicili Gazetesi, Aydın Denek’e ait Ek-O.5 Maliyet /Satış Tutarı Tespit Tutanağı, Aydın Denek ve Maliyet /Satış Tutarı Tespit Tutanağını düzenleyen SMMM Fatih Karataşâ€™a ait imza beyannamesi,   Fatih Karataşâ€™a ait oda kayıt belgesi, Aydın Denek tarafından başvuru sahibi adına düzenlenmiş 1 adet fatura (aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan faturanın aynısı) ile Aydın Denek’e ait vergi levhası sunulmuştur.

 

                      Başvuru sahibinin 01.12.2011 tarihli cevabını müteakip idarece 06.12.2011 tarihli yazı ile Ulus Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden Aydın İş Elbiseleri’nin dönemsel bilgilerini (beyanname verme, borç ödeme, sakıncalı mükellef listesi vb.) içeren bir açıklama,

 

                      06.12.2011 tarihli yazı ile Hitit Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden Kök Kağıtçılık Ambalaj Temz. Plastik Kırtasiye ve Matbaa’nın dönemsel bilgilerini (beyanname verme, borç ödeme, sakıncalı mükellef listesi vb.) içeren bir açıklama istenilmiştir.

 

                      Ulus Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün 16.12.2011 tarih ve 38022 sayılı yazısında Aydın Denek hakkında istenen bilgilerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 5 inci maddesinde yer alan mahremiyet kapsamında girdiği belirtilerek cevap verilmemiştir.

 

                      Hitit Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün 15.12.2011 tarih ve 22344 sayılı yazısında ise Nejdet Bektaşoğlu’nun (Kök Kağıtçılık Ambalaj Temz. Plastik Kırtasiye ve Matbaa’nın gerçek kişi sahibi) BİM kayıtlarının tetkikinden adres değişikliği nedeniyle Maltepe Vergi Dairesine nakil gittiği, kendi vergi dairelerinde faaliyette iken beyannamelerini verdiği, özel esaslara tabi mükellefler arasında yer almadığı ifade edilerek mükellefin bilinen son adresi bildirilmiştir.

 

                      Yine 06.12.2011 tarihli yazı ile Ankara Ticaret Odası Başkanlığı’na teknik şartnamede yer alan kıyafetlerin özellikleri ve başvuru sahibi tarafından sunulan ve idarece proforma fatura olarak değerlendirilen belgede yer alan kalemler (yazlık t-shirt, kışlık sweat, alt üst iş önlüğü yazlık, alt üst iş önlüğü kışlık) belirtilmek suretiyle “proforma faturadaki kıyafetlerin teknik şartnamede istenen kıyafetlerle aynı olup olmadığı veya aynı olma ihtimalinin bulunup bulunmadığı†sorulmuş, Ankara Ticaret Odası Başkanlığı’nın 12.12.2011 tarih ve 19949 sayılı yazısında; “… belirtilen teknik özelliklere uygun giysi bedelleri aşağıda belirtilmiş olup, yazınız eki Aydın İş Elbseleri – Aydın Denek firmasının teklifi birim fiyatların, belirtilen nitelikteki ürünler için uygun olmayacağı görüş ve kanaatine varılmış olup, yazınızın içeriği 2. Maddede ifadelendirilen teklif fiyatta yer alan alt üst iş önlüğü yazlık ve kışlık ürünlerin, belirtilen teknik şartnameye uygun ürün ile bir ilgisinin olmadığı anlaşılmaktadır.†ifadelerine yer verilmiştir.

 

                      Bu defa idarece 13.12.2011 tarihli yazı ile Kanunun 37 nci maddesinde yer alan ihale komisyonunun net olmayan hususlara ilişkin açıklama isteme yetkisine dayanılarak, başvuru sahibi tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan O.5 Maliyet /Satış Tutarı Tespit Tutanağında yalnızca yılın yazılı olduğu dönemin ise belirtilmediğinden bahisle Vergi Dairesinden alınacak onaylı belge ile söz konusu bilginin idareye bildirilmesi istenmiştir. Başvuru sahibinin 16.12.2011 tarihli cevabında ise standart formda sadece döneme yer verildiği, dönemle ilgili açıklama bölüm veya satırının bulunmadığı, standart form üzerine oynama yapılmamasının esas olduğu belirtilmiş, Aydın Denek’e ait beyanname ve beyannameyi hazırlayan SMMM’nin internet aracılığı ile oluşturulan işletme hesabı özetine yazı ekinde yer verilmiş ve teyit işlemlerinin ilgi vergi dairesinden yapılabileceği belirtilmiştir.

 

                      Öncelikle 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Ticari Defterler†başlıklı beşinci kısmında yer alan “Hukuki uyuşmazlıklarda ibraz†başlıklı 83 üncü maddesinin birinci fıkrasında; “Ticari uyuşmazlıklarda mahkeme, yabancı gerçek veya tüzel kişi bile olsalar, tarafların ticari defterlerinin ibrazına, resen veya taraflardan birinin istemi üzerine karar verebilir.†hükmü,

 

                      “Uyuşmazlıklarda suret alınması†başlıklı 84 üncü maddesinde; “Bir hukuki uyuşmazlıkta ticari defterler ibraz edilmişse, defterlerin uyuşmazlıkla ilgili kısımları tarafların katılımı ile incelenir. Gerekli görülürse, defterlerin ilgili yapraklarından suret alınır. Defterlerin geri kalan içerikleri, onların   Türkiye Muhasebe Standartlarına uygunluklarının denetimi için gerekliyse mahkemeye açıklanır.†hükmü,

 

                       â€œDefterlerin tümüyle incelenmesi†başlıklı 85 inci maddesinde ise; “Malvarlığı hukukuna ilişkin olan, özellikle de mirasa, mal ortaklığına ve şirket tasfiyesine ilişkin uyuşmazlıklarda, mahkeme, ticari defterlerin teslimine ve bütün içeriklerinin incelenmesine karar verebilir.†hükmü yer almaktadır.

                      213 sayılı Vergi Usul Kanunun “Re’sen vergi tarhı†başlıklı 30 uncu maddesinde; “Resen vergi tarhı, vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespitine imkan bulunmayan hallerde takdir komisyonları tarafından takdir edilen veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca düzenlenmiş vergi inceleme raporlarında belirtilen matrah veya matrah kısmı üzerinden vergi tarh olunmasıdır.

 

                      …

                        (Değişik paragraf : 30/12/1980 – 2365/4 md.) Aşağıdaki hallerden herhangi birinin bulunması durumunda, vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespitinin mümkün olmadığı kabul edilir.

                        1. (Değişik : 24/6/1994 – 4008/2 md.) Vergi beyannamesi kanuni süresi geçtiği halde verilmemişse,

                        2. Vergi beyannamesi kanuni veya ek süreler içinde verilmekle beraber beyannamede vergi matrahına ilişkin bilgiler gösterilmemiş bulunursa,

                      …

                      Yukarıdaki 2 nci bentde yazılı halin vukuunda mükellefe, takdir komisyonu tarafından 15 günden az olmamak üzere bir mühlet verilerek vergi matrahına ilişkin bilgileri vermeye ve kanuni defterlerini ibraz etmeye davet olunur. Bu davet üzerine mükellef istenilen bilgileri verir ve kanuni defterlerini ibraz ederse, defter ve vesikalar ihticaca salih bulunmak şartiyle, mükellefe takdir olunacak matrah defter ve vesikaları kayıtlarına göre tesbit olunacak miktardan fazla olamaz.†hükmü yer almaktadır.

 

                      Anılan Kanun hükümleri uyarınca defterlerin tümüyle incelenmesi ancak mahkeme kararı ile veya vergi mevzuatının öngördüğü hallerde vergi dairesine teslimi şeklinde mümkün olduğundan Aydın İş Elbiseleri-Aydın Denek’e ait ticari defterlerin mahkeme kararı olmaksızın idarece görülme imkanı bulunmamaktadır. Bu çerçevede idarece başvuru sahibinden söz konusu defterlerin istenmesinin hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

 

                      Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan faturada yer alan kalemlerin teknik şartnameye uygun olup olmadığı hususu ile ilgili olarak; Ankara Ticaret Odası Başkanlığı’ndan görüş sorulması yönündeki idarenin işlemine ilişkin olarak; aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan belgelerin asıl amacının fiyat tevsiki olduğu göz önüne alındığında, teknik şartnamede istenen giyim malzemeleri ile açıklama kapsamında sunulan belgede yer alan giyim malzemeleri arasında cins ve miktar bakımından açık farklılık bulunmadığı sürece -mevzuatta istenen diğer tüm şartların sağlanması koşuluyla- uygun kabul edilmesi, işçilere teslim edilen giyim malzemelerinin teknik şartnameye uygunluğunun ise idarenin kontrol teşkilatınca denetlenmesi sonucuna ulaşılmıştır.

 

                      Öte yandan Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.3  üncü maddesinde isteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

                      “a.  Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

                      b.  Fiyat teklifleri,

                      c.  Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

                      ç.  Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

                      d.  Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

                      e.  Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

                      f.  Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

                      g.  İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklar†şeklinde sıralanmış, isteklilerin tekliflerine ilişkin olarak sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacakları belirtilmiştir.

 

                      Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.3  üncü maddesinde sayılan belgeler arasında “Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağı†bulunmamaktadır. Bu çerçevede aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan “Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağı†nda “2011†şeklinde belirtilen dönem bilgisinin eksik olduğu, tutanağın hangi döneme ait olduğu noktasında başvuru sahibince belgelendirme yapılmadığı gerekçesi ile başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Nitekim ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması içerinde Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağı hiç yer almamasına karşın idarece bu hususa yönelik bir araştırma da yapılmamıştır.

 

                      İdarece yapılan değerlendirme sırasında gerekli görülmesi halinde Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.12 nci maddesinde yer alan “Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.†açıklaması uyarınca gerekli bilgilerin tutanağı düzenleyen SMMM’den istenmesi mümkündür. Ancak, idarece Kamu İhale Genel Tebliğinde belirtilen usul izlenmemiş, başvuru sahibinden istenen belgelerin (işletme defteri, faturalar gibi) sunulmadığı gerekçesiyle açıklama uygun bulunmamıştır.

 

                      Yapılan tespitler doğrultusunda başvuru sahibi Orion Grup Sosyal Hizmet Proje Tem. Gıda Sağlık İnş. Taşm. San. Tic. Ltd. şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliğinin anılan açıklamalarına uygun olduğu, anılan isteklinin teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B)  İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

Kamu İhale Genel Tebliğinin 74.9 uncu maddesinde yer alan; “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.†açıklaması uyarınca teklif bedeli kâr hariç yaklaşık maliyetin altında kalan şahingöz İnş. Temz. Pet. Ürn. Mad. Deri Teks. Gıd. San. ve Tic. Ltd. şti. ile Tem-Ser Tem. Hizm. Taah. Tic. San. Ltd. şti.’nin de aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması gerekirken, açıklama istenmeksizin anılan isteklilerin tekliflerinin geçerli kabul edilmesinde mevzuata uyarlık bulunmadığı anlaşılmaktadır.

 

                  Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Orion Grup Sosyal Hizmet Proje Tem. Gıda Sağlık İnş. Taşm. San. Tic. Ltd. şti. tarafından sunulan teklifin değerlendirmeye alınması, şahingöz İnş. Temz. Pet. Ürn. Mad. Deri Teks. Gıd. San. ve Tic. Ltd. şti. ile Tem-Ser Tem. Hizm. Taah. Tic. San. Ltd. şti.’nden aşırı düşük teklif açıklaması istenmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 1534 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor